Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny student?

Välkommen till Sambib!

Studenter i läsesalen, Foto: Johan Bävman

Vad behöver jag för att kunna använda biblioteket?

Du behöver tre saker för att kunna använda biblioteket och våra resurser maximalt:

  1. Studentkonto
  2. LU-kort
  3. Bibliotekskonto

Alla studenter vid Lunds universitet får ett studentkonto när de börjar. Allra först måste du aktivera ditt konto.

Du använder ditt studentkonto för för att logga in på wifi, våra datorer, skrivare samt för att nå våra databaser och artiklar hemifrån. Samma uppgifter använder du även för att logga in i Studentportalen och din studentmail.

Information om studentkontot på lu.se

Passport - aktivera studentkontot och byta lösenord

Som student använder du ditt LU-kort som lånekort.

Här finns information om var och när du kan hämta ditt LU-kort

För att kunna använda LU-kortet som lånekort behöver du först registrera ett nytt konto i bibliotekskatalogen LUBcat.

Lånekortet gäller vid samtliga bibliotek vid Lund universitet. I LUBcat kan du se vid vilket bibliotek böckerna finns och var de finns. Du kan även reservera böcker via katalogen.

Bibliotekskatalogen LUBcat

För att använda vår låneautomat behöver du PIN-koden till ditt LU-kort.

PIN-koden till ditt LU-kort finns här

Litteraturlistor hittar du på din institutions webbplats, alternativt på den kurshemsida som just din institution använder sig av.

Du söker upp böckerna i bibliotekskatalogen LUBcat eller i söktjänsten LUBsearch för att se på vilken hylla de står eller om du vill beställa dem ifall de är utlånade. I LUBsearch kan du även söka efter artiklar.

Bibliotekskatalogen LUBcat

Söktjänsten LUBsearch

Se karta över biblioteket

På Sambib har vi en låneautomat där du själv kan låna och lämna dina böcker. Du kan också lämna böckerna på valfritt bibliotek inom Lunds universitet.

Det finns en transportservice mellan biblioteken vid Lunds universitet vilket gör att när du reserverar en bok i LUBcat kan du själv välja vilket bibliotek du vill hämta boken på.

Hämta och lämna böcker

Biblioteken vid Lunds universitet

Har du dyslexi, synskada eller andra lässvårigheter? Då kan du få hjälp på biblioteken med att skaffa anpassad kurslitteratur, till exempel talböcker.

Läs- och skrivstöd

Biblioteket är en av de studiemiljöer som fakulteten erbjuder dig som pluggar här. På biblioteket finns grupprum som du kan boka online eller direkt vid dörren, vi har även bokningsbara datorarbetsplatser samt rum där det är möjligt att läsa i en tyst miljö.

Vägg i vägg med Sambib ligger Eden som också erbjuder platser att sitta och arbeta på, enskilt eller i grupp.

Kontakt

E-post: info [at] sambib [dot] lu [dot] se

Telefon: 046-222 09 90