Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Välkommen till Sambib!

 

Studenter i läsesalen, Foto: Johan Bävman

Vad behöver jag för att kunna använda biblioteket?

Du behöver tre saker för att kunna använda biblioteket och våra resurser maximalt:

  1. Studentkonto
  2. LU-kort
  3. Bibliotekskonto

Studentkonto 

Alla studenter vid Lunds universitet får ett studentkonto när de börjar. Allra först måste du aktivera ditt konto.

Du använder ditt studentkonto för för att logga in på wifi, våra datorer, skrivare samt för att nå våra databaser och artiklar hemifrån. Samma uppgifter använder du även för att logga in i Studentportalen och din studentmail.

Information om studentkontot på lu.se

Passport - aktivera studentkontot och byta lösenord

LU-kort

Som student använder du ditt LU-kort som lånekort.

Här finns information om var och när du kan hämta ditt LU-kort

Bibliotekskonto

För att kunna använda LU-kortet som lånekort behöver du först registrera ett nytt konto i bibliotekskatalogen LUBcat.

Lånekortet gäller vid samtliga bibliotek vid Lund universitet. I LUBcat kan du se vid vilket bibliotek böckerna finns och var de finns. Du kan även reservera böcker via katalogen.

Bibliotekskatalogen LUBcat

För att använda vår låneautomat behöver du PIN-koden till ditt LU-kort.

PIN-koden till ditt LU-kort finns här

Var hittar jag det material jag behöver till min kurs?

Litteraturlistor hittar du på din institutions webbplats, alternativt på den kurshemsida som just din institution använder sig av.

Du söker upp böckerna i bibliotekskatalogen LUBcat eller i söktjänsten LUBsearch för att se på vilken hylla de står eller om du vill beställa dem ifall de är utlånade. I LUBsearch kan du även söka efter artiklar.

Bibliotekskatalogen LUBcat

Söktjänsten LUBsearch

Se karta över biblioteket

Hur lånar jag och lämnar böcker?

På Sambib har vi en låneautomat där du själv kan låna och lämna dina böcker. Du kan också lämna böckerna på valfritt bibliotek inom Lunds universitet.

Det finns en transportservice mellan biblioteken vid Lunds universitet vilket gör att när du reserverar en bok i LUBcat kan du själv välja vilket bibliotek du vill hämta boken på.

Hämta och lämna böcker

Biblioteken vid Lunds universitet

Kan jag få läs- eller skrivstöd?

Har du dyslexi, synskada eller andra lässvårigheter? Då kan du få hjälp på biblioteken med att skaffa anpassad kurslitteratur, till exempel talböcker.

Läs- och skrivstöd

Var kan jag sitta och plugga?

På grund av pandemin finns för närvarande färre antal lediga sitt- och datorplatser på Sambib än tidigare. Du är välkommen hit så länge du håller avstånd och följer Folkhälsomyndighetens och Lunds universitets råd och riktlinjer.