Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Läs- och skrivstöd

Anpassad kurslitteratur

Är du student på Samhällsvetenskapliga fakulteten och har en läsnedsättning - till exempel på grund av dyslexi, synnedsättning eller ADHD? Då kan du få hjälp på biblioteket med att låna din kurslitteratur som talbok. 

Talböcker produceras av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, och registreras i deras katalog Legimus, där du kan söka upp och ladda ner dem.

Legimus, MTM:s katalog (Nytt fönster)

Förlängd lånetid

Du som använder talböcker har också rätt att låna kurslitteratur i fyra veckor istället för två. Prata med gabriella [dot] johansson [at] sambib [dot] lu [dot] se (kontaktpersonen på biblioteket) för att få tillgång till detta.

Kontakta biblioteket

På biblioteket finns en kontaktbibliotekarie för studenter med olika funktionsnedsättningar. Vi rekommenderar dig att gabriella [dot] johansson [at] sambib [dot] lu [dot] se (ta kontakt och avtala tid före första besöket).

Ta även en titt i vår talboksguide:

Talboksguiden (Nytt fönster)

Kontakta Pedagogiskt stöd

För att få tillgång till övriga stödåtgärder, ta kontakt med Pedagogiskt stöd. Det kan till exempel gälla anteckningshjälp, mentorsstöd och förlängd tentatid.

Läs mer här:

Student med funktionsnedsättning (Nytt fönster)

Stödprogram på våra datorer

Alla datorer på biblioteket är utrustade med följande stödprogram:

Stava Rex (rättstavningsprogram, svenska)
Spell Right (rättstavningsprogram, engelska) 
TorTalk (talsyntesprogram)

Resursrum

Universitetsbiblioteket finns ett särskilt resursrum som kan bokas av studenter med läs- och skrivsvårigheter. Kontakta UB eller oss för bokningsinstruktioner (kontaktuppgifter till höger)

Sidansvarig: