Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Under projektet

Att arbeta strukturerat med data kan underlätta både under projektets gång samt inför arkivering och ett eventuellt tillgängliggörande.
  • Kan datahanteringsplanen följas? Ändra den annars så att den fungerar som ett hjälpmedel genom projektet.
  • Under projektet behöver personuppgifter hanteras i enlighet med gällande regler. Det kan handla om krav på säker förvaring, kryptering etc.
  • Vilken mjukvara används? Hur stabilt är filformatet? Beroende på vilka program och andra tekniker du använder behöver du planera för hur materialet skall kunna användas framöver.
  • I takt med att dataset genereras behöver de organiseras på ett strukturerat sätt, för att göra den begriplig både för dig själv och andra.
  • Tankar om publicering kan förändras under projektets gång, kanske kan du komma att vilja bygga en databas eller publicera data öppet tillgängliga? De ursprungliga kostnadsberäkningarna kan behöva justeras.
  • Oavsett vad som skall arkiveras när projektet är slutfört vill man ibland lägga upp sin data allmänt tillgängligt under projekttiden för att få feedback från andra. Om du väljer att göra så, möjliggör det delning av levande data med forskare, utan att det behöver vara färdigt eller i form av en publikation.
  • För att andra skall kunna återanvända din data är det viktigt att beskriva den på ett utförligt och strukturerat sätt, med metadata som så långt som möjligt bygger på vedertagna standarder.
Sidansvarig:

Kontakt: stöd till forskare

Frågor?

Hör av dig på ref [at] sambib [dot] lu [dot] se
eller direkt till:

Bibliotekarie:
ann-sofie [dot] zettergren [at] sambib [dot] lu [dot] se (Ann-Sofie Zettergren)
Telefon: 046-222 16 92

maja [dot] carlson [at] sambib [dot] lu [dot] se (Maja Carlson)
Telefon: 046-222 09 94

sara [dot] rondahl [at] ch [dot] lu [dot] se (Sara Rondahl)
Telefon: 042- 35 65 73