Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mot slutet av projektet

När projektet går mot sitt slut behöver du bestämma vad som skall hända med din data framöver och på vilket sätt.

  • Har du specifika krav, till exempel från finansiärer, om hur data skall tillgängliggöras eller arkiveras? Hur kan du gå till väga för att uppfylla dessa?
  • Enligt svensk lag måste forskningsdata arkiveras, läs mer om arkivering av forskningsdata.

Arkivering av forskningsdata

  • Om du tänker göra din data tillgänglig finns det flera tjänster att välja på, läs mer om hur du kan dela data. Om din data innehåller personuppgifter måste den avidentifieras innan den görs tillgänglig.

Dela din data

Avidentifiering av personuppgifter

  • En förutsättning för att data ska vara användbar efter att den tillgängliggjorts/arkiverats är att den är organiserad och beskriven på ett systematiskt sätt.

Organisera din data systematiskt

  • Både för arkivering och återanvändning är det viktigt att data har sparats i beständiga filformat. Ibland kan samma data behöva tillgängliggöras i flera format.

Beständiga filformat för din data

  • Om projektet har resulterat i till exempel en publik databas eller webbpublikation bör den även sparas för tillgängliggörande i annan form, för att öka möjligheterna till långsiktigt bevarande när projektet är slut. Kontakta biblioteket för att diskutera hur detta bäst kan göras.

Kontakt

Frågor?

Hör av dig på ref [at] sambib [dot] lu [dot] se (ref[at]sambib[dot]lu[dot]se)
eller direkt till:

Bibliotekarie:
maja [dot] carlson [at] sambib [dot] lu [dot] se (Maja Carlson)
Telefon: 046-222 09 94
ann-sofie [dot] zettergren [at] sambib [dot] lu [dot] se (Ann-Sofie Zettergren)
Telefon: 046-222 16 92