Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Open Access

Vad är det och vad innebär det för din forskningspublicering?

Open access (OA) innebär fri tillgänglighet till vetenskapliga publikationer. Vissa forskningsfinansiärer kan ställa krav på att publikationer (främst vetenskapliga artiklar men ibland även andra typer) som finansierats av deras medel ska tillgängliggöras open access inom en viss tid, ofta inom ett halvår eller ett år efter publicering. Du kan se vad som gäller för specifika forskningsfinansiärer genom att söka upp dem i databasen Sherpa Juliet.

Databasen Sherpa Juliet

Guld, hybrid och grön

Publikationer kan göras open access på olika sätt: genom att välja en ren open access-tidskrift (Guld OA) som kan vara finansierad via författaravgifter, genom att betala för att göra en artikel fritt tillgänglig i en prenumerationsbaserad tidskrift (Hybrid OA) eller genom att parallellpublicera sig (Grön OA).

Förlagsavtal

Universitetet har via nationella samarbeten avtal för open access-publicering med ett antal förlag, som ibland kan täcka upp hela eller en del av publiceringskostnaden. Det finns en publiceringsfond för open access-kostnader vid Universitetsbiblioteket. Läs mer om dessa avtal och publiceringsfonden på Universitetsbibliotekets webbplats, du kan också söka efter en specifik tidskriftstitel i söktjänsten Publisher Agreement Journal Search.

Avtal om open access och publiceringsfonden på Universitetsbibliotekets webbplats

Söktjänsten Publisher Agreement Journal Search

Open Journal Systems

Är du redaktör för en tidskrift vid Lunds universitet, som du vill tillgängliggöra open access? Vi tillhandahåller och ger support till tjänsten OJS (Open Journal Systems) för OA-tidskriftspublicering. Du kan läsa mer om Lunds universitets OJS-plattform genom att följa länken nedan och kontakta gärna oss om du har några frågor om OJS!

Lunds universitets OJS-plattform

Frågor

Har du krav från din finansiär att publicera open access, undrar du om en OA-tidskrift är tillförlitlig eller vill du parallellpublicera dina artiklar? Kontakta oss gärna för ett möte gällande dina frågor om open access.

Kontakt

Frågor?

Hör av dig på ref [at] sambib [dot] lu [dot] se (ref[at]sambib[dot]lu[dot]se)
eller direkt till:

Bibliotekarie:
maja [dot] carlson [at] sambib [dot] lu [dot] se (Maja Carlson)
Telefon: 046-222 09 94
ann-sofie [dot] zettergren [at] sambib [dot] lu [dot] se (Ann-Sofie Zettergren)
Telefon: 046-222 16 92