Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Utvärdering av forskning

Redskap att jämföra och utvärdera forskningspublikationer och publiceringskanaler
Det finns flera nivåer och olika sätt att utvärdera forskning på. För att som forskare ta beslut om vilken publiceringskanal man ska använda sig av behöver man redskap för att kunna jämföra den genomslagskraft som en publikation kan förväntas få i olika publiceringsalternativ.

Med hjälp av bland annat citeringsanalys kan man utvärdera hur olika publikationer, forskare eller forskningsgrupper har citerats av andra. På det sättet blir antal citeringar till en viss publikation ett sätt att illustrera och skapa en, bibliometriskt underbyggd, bild av potentiella relationer mellan genomslag och en publikation eller författare med mera.

Bibliometriskt moln

Lärosäten vill ofta kunna utvärdera sin egen forskning kontra andra lärosäten för att skapa uppfattning och kommunicera kring specifika och framstående forskningsmiljöer. Detta kan också i viss mån göras med hjälp av bibliometri.

Som forskare vid Samhällsvetenskapliga fakulteten kan du få hjälp av oss på biblioteket att navigera bland de redskap och tjänster som LUB erbjuder, exempelvis hur olika citeringsanalysverktyg fungerar samt hur man ska tolka dess resultat.

Är du nyfiken på Journal Citation Reports eller SCImagos Journal ranking? Vill du vet vad som gäller för just dig och ditt forskningsfält?

Kontakta oss!

Sidansvarig:

Kontakt: stöd till forskare

Frågor?

Hör av dig på ref [at] sambib [dot] lu [dot] se
eller direkt till:

Bibliotekarie:
ann-sofie [dot] zettergren [at] sambib [dot] lu [dot] se (Ann-Sofie Zettergren)
Telefon: 046-222 16 92

maja [dot] carlson [at] sambib [dot] lu [dot] se (Maja Carlson)
Telefon: 046-222 09 94

sara [dot] rondahl [at] ch [dot] lu [dot] se (Sara Rondahl)
Telefon: 042- 35 65 73