Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Organisera data

Strukturera dina data för att lättare kunna hitta och använda dem, under och efter projektet.

Det behöver inte vara så avancerat, det går bra att använda enklare lösningar, men att tänka över hur man skall organisera materialet kan spara mycket tid och möda.

  • Ge dina filer namn enligt en struktur som är intuitiv och/eller väl beskriven och som gärna får utgöras av uppgifter om tid, plats eller annat som är relevant för materialet. Tänk på samma sätt när du organiserar filerna i mappar, så att du enkelt vet vad de innehåller utan att behöva öppna dem. Det är också bra att fundera ut ett enkelt sätt att hålla koll på olika versioner av dina filer.
  • Beskriv dina data på ett strukturerat sätt, förse dem med metadata. Det kan vara en read me-fil, en beskrivning kopplad till dokumentet eller liknande. När du laddar upp filer till ett arkiv eller en liknande tjänst måste du ofta beskriva vad de innehåller i ett formulär, vilket genererar metadata som förklarar vad datamängden omfattar, hur den skapats och hur den analyserats. Den behövs också för maskinell hantering av data, för att återfinna och kunna återanvända information och uppgifter.
  • Stora datamängder som hanteras i databaser bör organiseras och beskrivas enligt gällande standarder och ofta regleras vilka som ska användas av repositoriet eller databastypen.
  • Se till att spara dina filer i beständiga format som gör det enkelt att både kunna utläsa vad du gjort med datan och återanvända själva datan.

Beständiga format för din data

Kontakt

Frågor?

Hör av dig på ref [at] sambib [dot] lu [dot] se (ref[at]sambib[dot]lu[dot]se)
eller direkt till:

Bibliotekarie:
maja [dot] carlson [at] sambib [dot] lu [dot] se (Maja Carlson)
Telefon: 046-222 09 94
ann-sofie [dot] zettergren [at] sambib [dot] lu [dot] se (Ann-Sofie Zettergren)
Telefon: 046-222 16 92