Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Söktips

Det finns många vägledningar på webben i hur du söker information på bästa och mest effektiva sätt. En del av dem är generella, medan andra är mer knutna till ett visst ämne.

 

Ämnesguider

På Sambib har vi gjort ett flertal ämnesguider. I guiderna hittar du länkar och tips till olika resurser men även omfattande sidor som behandlar just sökstrategi och vad du bör tänka på innan, under och efter informationssökningen i ett ämne.

Förutom ämnesguiderna finns det guider om forskningsmetoder och referenshantering.

Tre steg

Var du än letar efter information, bör du börja med att tänka på följande tre punkter:

  • Tänk igenom vad du letar efter

Tänk igenom vad du är ute efter, då blir det lättare att söka på ett effektivt och korrekt sätt. Lägg tid på att fundera vilka begrepp som är centrala och vilka synonymer som finns. Tänk också på att sökspråket i många databaser är på engelska vilket gör att du ibland måste fundera både på svenska och engelska söktermer.

  • Formulera din fråga

En bra problemformulering är den viktigaste utgångspunkten när du skall söka information. Det är enklare att veta var du skall leta när du vet vad du är ute efter att besvara.

En bra fråga skall ha följande egenskaper: Vara relevant, Vara intressant, Vara fokuserad samt Vara möjlig att besvara

  • Välj relevant källa

För att hitta det du söker måste du leta på rätt ställe. Vilken källa du bör använda beror bland annat av vilken typ av material du behöver, vad du skall använda informationen till, hur snabbt du måste ha den och på vilken nivå den ska vara.

Kontakt

E-post: info [at] sambib [dot] lu [dot] se

Telefon: 046-222 09 90